Kút-klíma készítése olcsón.

 In Elektromos áram megtakarítás, Megtakarítás odafigyeléssel, Spórolj az energiával

Nyáron nem kell szenvedni a meleg szobában, mert ezzel az egyszerű módszerrel, csekély ráfordítással és alacsony fenntartási költséggel hűtheted a szobáidat. Ha valamit nem kell kifizetned, az annyi mintha pénzt keresnél.

A módszert lényege, hogy a 17 fokos kútvized áthalad egy ventilátoros hőcserélőn, amely lehet: egy levitézlett klíma belső, vagy külső, fan-coil, vizes termo-ventilátor, vagy a mi esetünkben autóhűtő és klíma a külső. A kifolyó mintegy 22 fokos vizet a kertbe vezethetjük a növényeinkhez. A klímádat, magara kell elhelyezni, hogy a hűvös levegőt a szoba mennyezetén fújja, ami leszáll. Így nem kellemetlen a keletkező légmozgás.

A fenti képen, egy klíma külső egység felszerelt állapotban látható. Ezt személyesen megtekintheted minden szerdán 18 órától a Dunavarsányi reiki klubban 18 órától, ahol kaphatsz reiki energiát ingyenesen. Erről itt olvashatsz többet. A víz bejövő bekötésénél egy sarokszelepet alkalmaztam. Az egység nagyon szétszórta a levegőt ezért a rács levétele után egy műanyag (barna színű) terelőt helyeztem fel, majd a rácsot visszahelyeztem. Így a levegő egyenes vonalban áramlik a mennyezeten. A betét, egy kidobott virágcserép szeletből készült. Egy csíkot is vághatsz műanyagból, amit a kellő átmérőnél összetűzöl. A burkolaton kivágtam a víz csatlakozások helyét, majd a helyére rögzítettem azt. Két három állású kapcsolóval oldottam meg a ventilátor fokozat szabályzását. Lehet egy többállású forgócsapos kapcsolót is alkalmazni.

klíma átalakítása

A klíma külső egységet szétszereltem, a kompresszort és az elektronikát eltávolítottam. Az alsó bemeneti cső és a felső kifolyó cső méretre vágása után a végekre réz menetes idomokat forrasztottam. Mivel a ventilátor motort brutálisnak és zajosnak találtam így a fordulatát le kellett csökkenteni. A legjobb módszer a periódus szabályzó lett volna, de azt drágának találtam. Ezért sorba kötöttem három meglévő fénycső trafót, így négy fokozatban lehet a ventilátort használni. A ventilátor több órás próbaüzem alatt sem melegedett és az áramfelvétel is igazolta, hogy a veszteségek minimálisak. Az áramfelvétel azonos mint az alábbi módszernél

klíma egyszerűen

Ezen képen látható az első nagy mű, ami ideiglenesen néhány órai munkával készült és a 100 lég köbméteres Reiki helységet hűtötte le 24 fokra, 39 fokos külső hőmérséklet mellet, amikor is a helységben 15 fő reiki energiával dolgozott, ami meglehetősen melegítő hatású.

A felhasznált energia 2 KW, azaz 100.- forint/10 óra, ha a csatornába engedjük a (300 liter/óra) vizet és 7 forint/10 óra ha, levonjuk a locsolás értékét. Az autó ventilátor 7 volt 2 amper, azaz 14 Watt teljesítménnyel kiválóan működött (12 Volt mellett nagyon zajos volt és nagyon csapta a szelet.) Ha ezt a módszert választod, figyelni kell, hogy a hűtő csöves rendszerű legyen, mivel az kevésbé dugulhat el. Egy ötlet, a Citroen hűtők például nagyok és két ventilátorát sorba lehet kötni, akkor a 12 voltos egyenárammal csendben fog dolgozni.

Recent Posts
vakond túrás