Kút-klíma készítése olcsón megoldható

Nyáron nem kell szenvedni a meleg szobában, mert ezzel az egyszerű módszerrel, csekély ráfordítással és alacsony fenntartási költséggel hűtheted a szobáidat. 

Ez a módszer nagyon olcsó megoldás és a készülék működés közben megtekinthető a Dunavarsányi reiki klubban. Ha bejelentkezel reiki kezelésre, akkor megtapasztalhatod egyúttal a reiki energiát is. Itt olvashatsz a reikiről

A módszert lényege, hogy a 17 fokos kútvized áthalad egy ventilátoros hőcserélőn, amely lehet: egy levitézlett klíma belső, vagy külső, fan-coil, vizes termikus-ventilátor, autóhűtő. A mi esetünkben az első megoldás egy autóhűtő volt. Ez egy évig működött sikeresen, majd elajándékoztam egy reikis barátomnak, mert elkészült  a klíma a külső egységből kialakított változat. A kifolyó mintegy 22 fokos vizet a kertbe vezethetjük a növényeinkhez. A klímádat, magara kell elhelyezni, hogy a hűvös levegőt a szoba mennyezetén fújja, ami leszáll. Így nem kellemetlen a keletkező légmozgás.

A fenti képen, egy klíma külső egység felszerelt állapotban látható. Ezt személyesen megtekintheted minden szerdán 18 órától a Dunavarsányi reiki klubban 18 órától, ahol kipróbálható a energia. A víz bejövő bekötésénél egy sarokszelepet alkalmaztam. Az egység nagyon szétszórta a levegőt ezért a rács levétele után egy műanyag (barna színű) terelőt helyeztem fel, majd a rácsot visszahelyeztem. Így a levegő egyenes vonalban áramlik a mennyezeten. A betét, egy kidobott virágcserép szeletből készült. Egy csíkot is vághatsz műanyagból, amit a kellő átmérőnél összetűzöl. A burkolaton kivágtam a víz csatlakozások helyét, majd a helyére rögzítettem azt. Két három állású kapcsolóval oldottam meg a ventilátor fokozat szabályzását. Lehet egy többállású forgócsapos kapcsolót is alkalmazni.

Kút-klíma készítése olcsón

A klíma külső egységet szétszereltem, a kompresszort és az elektronikát eltávolítottam. Az alsó bemeneti cső és a felső kifolyó cső méretre vágása után a végekre réz menetes idomokat forrasztottam. Mivel a ventilátor motort brutálisnak és zajosnak találtam így a fordulatát le kellett csökkenteni. A legjobb módszer a periódus szabályzó lett volna, de azt drágának találtam. Ezért sorba kötöttem három meglévő fénycső trafót, így négy fokozatban lehet a ventilátort használni. A ventilátor több órás próbaüzem alatt sem melegedett és az áramfelvétel is igazolta, hogy a veszteségek minimálisak. Az áramfelvétel azonos mint az alábbi módszernél

Kút-klíma készítése olcsón

Ezen képen látható az első nagy mű, ami ideiglenesen néhány órai munkával készült és a 100 lég köbméteres Reiki helységet hűtötte le 24 fokra, 39 fokos külső hőmérséklet mellet, amikor is a helységben 15 fő reiki energiával dolgozott, ami nagyon felmelegíti a helységet, vagyis meglehetősen melegítő hatású.

A felhasznált energia 2 Kilowatt, azaz 100.- forint/10 óra, ha a csatornába engedjük a (300 liter/óra) vizet és 7 forint/10 óra ha, levonjuk a locsolás értékét. Az autó ventilátor 7 volt 2 amper, azaz 14 Watt teljesítménnyel kiválóan működött (12 Volt mellett nagyon zajos volt és nagyon csapta a szelet.) Ha ezt a módszert választod, figyelni kell, hogy a hűtő csöves rendszerű legyen, mivel az kevésbé dugulhat el. Egy ötlet, az autóhűtők például nagyok, duplák is vannak és két ventilátorát sorba lehet kötni, akkor a 12 voltos egyenárammal csendben fog dolgozni.

Leveleket kaptam olyan emberektől, akik megfogadták a tanácsomat és elkészítették a kútklímájukat. Ezenkívül két esetben segítettem a hozzám fordulóknak, az asszinkron villany motorok lelassításában, illetve sebesség fokozatok kialakításában. Egy esetben pedig átforrasztottam a klíma külső csöveit. 

Itt egy levél:

Kedves Mindenki. Amikor elkezdtem készíteni a saját klímámat a leírás alapján, a párom mondogatta, hogy ilyen szamárságot csak én tudok kitalálni. Elvittem a reiki klubnapra, pont olyankor, amikor 32 fok meleg volt. Első meglepetésünk az volt, hogy kellemes 23 fok volt a klub helységben, a második a a reiki kezelés volt, ami teljesen elvarázsolt bennünket. Mindketten jelentkeztünk a reiki tanfolyamra, és a szóbeli tanácsok alapján elkészítettem a kútklímámat. Amikor a párom születésnapján vendégek érkeztek, csodájára jártak a nagy művemnek, főképpen a filléres üzemeltetési költségek miatt.

Urbán János Budapest Kispest.