Emésztőrendszer támogatása természetes probiotikumokkal.

Kevés munkával fermentálással, (oxigén nélküli savanyítás) készíthetsz finom az emésztőrendszert támogató élelmiszereket. Természetesen ezek a remek élelmiszereket is javasolom reiki energiával feltölteni, fokozva a kedvező gyógyító hatását. 

Az ételek erjesztéssel történő tartósítása ősi hagyomány, nagyon finomak és egészségesek az így készített ételek. Az erjesztett ételek, italok tele vannak a bélflórára ható jótékony baktériumokkal. Az emésztésük sokkal könnyebb, mert a jótékony baktériumok felbontják a szénhidrátokat, és természetes probiotikumként működve hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez. A méregtelenítés fontos része, javítható a székrekedés, ami népbetegségnek számít.

Fermentálás.

Erjesztéssel zöldségekből jut hozzá a bélrendszerünk hasznos baktériumokhoz, amelyek segítik a szervezet emésztését, beállítják a gyomorsav ideális szintjét, és ráadásul nagyon finomak is. Kevés munkával megtakaríthatjuk a drága pro-biotikumok megvételét. Fermentálással tejsav baktériumok jönnek létre és a szervezetbe jutva biztosítják a bélhám egészséges működését.

A fermentáció olyan kémiai folyamat, amelyben szerves anyag bomlik le. A meginduló oxigénhiányos erjedési folyamat alapja a mikroorganizmusok jelenléte és a tejsavas erjedés. A levegőtől elzárt üvegben a növényben lévő baktériumok a maguk által termelt savas közegben elpusztulnak, és kezdetét veszi a fermentáció, amikor növekszik a tejsav mennyisége, amit a Lactobacillucok állítanak elő.

A Lactobacillusok, pro-biotikumok, vagyis jótékony baktériumok, amelyek az egészséges bélflórát és a bélbe jutva nagyon hasznos anyagok bioszintézisében vesznek részt.

A lényeg, hogy a valódi fermentált zöldségek savasságát nem a hozzáadott ecet, hanem a fermentáció során képződő szerves savak adják.

A boltban kapható savanyúságok, hő-kezeltek, szín, állomány, íz javítókat, cukrot, ecetet stb. tartalmaznak, az egészségre ártalmasak, sok esetben gyorstalpaló módszerekkel készülnek.

 

Majd minden zöldség alkalmas fermentálásra,

de a legjobban ismert a kovászos uborka, és a savanyú káposzta, amelyeknek a házi fermentálása nagyon egyszerű.

kovszols 3 e1529941132990Kovászos Uborka készítése:

Egy 5 literes üveghez a 2.5 kg uborkát megmossuk, ajánlom, az aljára tegyünk lehetőleg öreg krumpli szeleteket, hogy ropogós legyen.

Az uborka két végét le lehet vágni és hosszába bevágni, hogy ne essen szét. Amikor berakjuk az üvegbe, tegyünk közé fokhagyma gerezdeket, kaprot, és lehet borsot, babérlevelet és köménymagot is. Ezután 2,5 liter vízben oldjunk fel négy púpozott evőkanál sót, öntsük tele az üveget és a tetejére tegyünk száraz kenyeret, majd szorítsuk le műanyag lappal, vagy tegyünk rá nehezéket, hogy a víz alatt legyen az uborka. Legjobb, ha az ismét kapható patikai sót használunk. Lehet, hogy a vizet pótolni kell. Tegyük meleg helyre, és két-három nap után figyeljük meg, ha a levágott uborkavég fehéredik, majd ismét zöldül, kóstolás után szedjük ki edénybe és tegyük a hűtőbe.  A hozzáadott vizet és az elkészült ételeket lehet tovább javítani reiki energiával.

Hasonlóan más zöldségeketis lehet, így elkészíteni.

A lédúsabb zöldségeket, mint cukkini, tök lehet kockára is vágni, de a rostosabbakat érdemesebb reszelni. Ez után átforgatjuk, hogy átérje a só a zöldséget és elkezdjen levet ereszteni. Majd 5l-es befőttes üvegbe rakjuk és nyomkodjuk a zöldséget. Addig már eresztett annyi levet, hogy ellepi a tetejét is általában. Ha 1.2 dl hiányzik, akkor pótolhatjuk vízzel. Majd a tetejét valami nehezékkel lenyomjuk, hogy ne lógjon ki a léből, mert akkor ott penészesedésnek indul. Ez lehet valamilyen zöldségből szelet, amire teszünk egy kis bébiételes üveget tele vízzel. Ez fogja lenyomni a tetejét teljesen. Tegyünk rá tetőt, de csak lazán, hogy a képződő gáz ki tudjon jönni belőle. Meleg helyre tegyük érni pár napig. Ha savanyú a lé, akkor elkészült és kiszedhetjük és a hűtőben sokáig eláll.

A savanyú káposzta készítése:

savanyú káposzta készítésGyaluljuk le, cca. 2,5 kiló káposztát és 6 csapott evőkanál sót adjunk hozzá, majd hagyni kell egy órát állni, hogy levet eresszen. Ezután az üvegbe kell benyomkodni, lehet vágott hagymát, egy szép pucolt paprikát, egész borsot, pici csípős paprikát tenni hozzá.

Mehet bele reszelt gyömbér is. Ezután tegyünk rá egy kistányért, ami üvegbe éppen belefér és a tányérra súlyt kell helyezni. Ha a lé kevés, pótoljuk sósvízzel, hogy a káposztát ne érje levegő. Takarjuk le, és cca. egy hétre tegyük meleg helyre. Nyáron a szobában, vagy árnyékban egy-két hét alatt elkészül. Télen a képen láthatóan a kazán tetején lett elhelyezve, ami kb. 22 fokosra melegíti fel. Lehet kóstolni, ha már kellően savanyú a leve tegyük a hűtő szekrénybe. Fogyasztható és a leve is finom.

 

A savanyú káposzta, valamikor, a hosszú utak vitorlás hajózásnak, fontos élelmiszere volt. A skorbut betegség megelőzésére a legénységnek kötelezővé tették a fogyasztását,, mivel sok C vitamint tartalmaz.

A további variációk száma végtelen, legyél kreatív.

Ha az egész szervezetedet szeretnéd energetikailag szeretnéd feltölteni gyógyító energiával olvass a reikidunavarsany.hu honlapon a lehetőségekről.