Pénzspórolás, a nyílászárók utólagos hőszigetelésével.

 In Hőszigetelés házilag, Megtakarítás odafigyeléssel, Spórolj az energiával

A fűtési költségek jelentős kiadásnak számítanak. A régi ablakok cseréje egyszerű megoldás, csak megrendeled és kifizeted. Azonban,  ezt nem mindenki engedheti meg magának.

A nyílászáró cserére 90 százalékában nincs szükség. A rosszul működő zárakat, kilincseket kicseréljük és következhet a szilikon csík, alkalmazása, amely elzárja el a huzat útját. A szilikon csík öregedésálló, hőálló, és tartósan ellenáll a tisztítószereknek és 10-20 év az élettartama. (nálam 15 éves, és festés után megmostuk és vissza lehetett tenni)

Nem kell bontani, és ha van kis műszaki érzéked, a rosszul szigetelt a nyílászáróidat, az ablakok és ajtók réseit szigetelni tudod, oly módon, hogy továbbra is könnyen záródjanak. Két lehetőséget javasolok, amelyeket korábban sok házban lakásban térítésért végeztem. Ezt megtudom mutatni, tanácsot tudok adni, ha eljössz a hetenként megtartott Dunavarsányi Viola utca 28 alatti reiki klubnapra,  ahol kaphatsz energia feltöltést is, ezenkívül ha igényled kimérhetem az aurádból a hálóhelyet, káros földsugárzás terheléseit, ingyenesen.

Javasolom az alább megoldásokat:

1.- a profi nútmarásos módszert megoldható, de ehhez kell a nagyobb barkácsolási hajlam.

2.- ragasztással hasonló eredmény érhető el egyszerűbben, kevés szerszámmal.

A másodikkal, az egyszerűbbel kezdem, hogy azonnal ne menjen el a kedved.

Szilikon gumitömítés ragasztással:

szilikon tömítések

       felragasztható szilikon tömítések

  • be kell szerezni ragasztható felülettel rendelkező szilikon gumicsíkokat. Több profillal és méretben kapható, (4-14 mm vastagságban) a tapasztalatom szerint a D=6 mm, fog kelleni leginkább. Az öntapadós fajtákkal gyorsan haladhatunk, de a ragasztásos megoldás időt állóbb.
  • első lépés a nyílászárót (a továbbiakban ablak) mossuk le vizes ruhával és a száradás után a záródó felületeket, ahová a gumit fogjuk ragasztani nitró hígítóval töröljük át.
  • gyurmából, egy-két centis golyókat sodorjunk, amelyeket a záródó felületre nyomunk, majd zárjuk be az ablakot (ajtót). Amikor ismét kinyitjuk, akkor meglátjuk az összenyomott gyurmán milyen vastag gumit kell felragasztani. Gondosan végezzük, mert ez a nagy titok, hogy könnyen záródjon az ablak.
  • a felületre folyamatosan, nagyon vékony átlátszó sziloplaszt csíkot nyomunk, majd kényelmesen ráillesztjük a szilikon gumi sima felületét és becsukjuk az ablakot. Mivel a sziló lassan köt, a nyitás után később is többször is megigazíthatjuk.
  • ha minden rendben van zárjuk be az ablakot, és csak másnap nyissuk ki.

Nútmarásos módszer,

szigetelő gumi

                

A módszernek nagy előnye, hogy a szigetelő gumi kivehető (festés esetén) és vissza tehető.

  • szükség van egy speciális felső maróra, amelyet több helyen, ahol a gumit árulják bérelhető.
  • be kell szerezni svéd profilú szilikon gumicsíkokat. Több profillal és méretben kapható, (4-14 mm vastagságban) a tapasztalatom szerint a D=6 mm, fog kelleni leginkább. 
nútmarógép

                

  • az ablak (ajtó) záródó felületének sarkába (ajánlom a keretbe) folyamatosan, D=3.15 mm-es cca 4-5 mm mély nútot marunk.
  • gyurmából, egy-két centis golyókat sodorjunk, amelyeket a záródó felületre nyomunk, majd zárjuk be az ablakot (ajtót). Amikor ismét kinyitjuk, akkor meglátjuk az összenyomott gyurmán milyen vastag  gumit kell felragasztani. Gondosan végezzük, mert ez a nagy titok, hogy könnyen záródjon az ablak.
  • a megfelelő vastagságú lábas gumit, a sajtoló kerékkel (ami pár forintért kapható, ahol a gumit árulják) folyamatosgumi besajtolásasan besajtoljuk a nútba. 

 

A két módszert együttesen is lehet alkalmazni ajtóknál és ablakoknál

egyaránt. Bátran kezd hozzá és ez hozzájárul az olyan eredményhez,

amelyet a napkollektor (kattint ide) cikkben olvashatsz.

Recommended Posts
Mikróhullámú sütő ártalmaskáros szokások