Nyílászárók hőszigetelése takarékos megoldás.

A fűtési költségek jelentős kiadásnak számítanak és az idők folyamán egyre többe fognak kerülni. A régi ablakok cseréje egyszerű megoldás, csak hívsz egy szakembert, aki felméri a munkát, ad egy ajánlatot. Ha nem lettél rosszul az ár miatt, akkor megrendeled és mikor készen van, kifizeted. Azonban,  ezt nem mindenki engedheti meg magának. Ezért ajánlom az alábbi módszert amitől nem kell félni, mert egyszerűen megtanulható és kivitelezhető.

A nyílászáró cserére 90 százalékában nincs szükség, ha még elég jó állapotban vannak. Kevés barkácsolási ismeretek kellenek amikhez segít ez a leírás is. A rosszul működő zárakat, kilincseket kicseréljük és következhet a szilikon csík, alkalmazása, amely elzárja el a huzat útját. Gy egyaránt megakadályozzuk a télen hideg levegő bejutását a lakásba, illetve a nyári hőség idején hűvösebben tarthatjuk a lakást. A szilikon csík öregedésálló, hőálló, és tartósan ellenáll a tisztítószereknek és 10-20 év az élettartama. (nálam 15 éves, és festés után megmostuk és vissza lehetett tenni)

Nem kell bontani, és ha van kis műszaki érzéked, a rosszul szigetelt a nyílászáróidat, az ablakok és ajtók réseit szigetelni tudod, oly módon, hogy továbbra is könnyen záródjanak. Két lehetőséget javasolok, amelyeket korábban sok házban lakásban térítésért végeztem. Ezt megtudom mutatni, tanácsot tudok adni, ha eljössz a hetenként megtartott Dunavarsányi Viola utca 28 alatti reiki klubnapra,  ahol kaphatsz energia feltöltést is, ezenkívül ha igényled kimérhetem az aurádból a hálóhelyet, káros földsugárzás terheléseit, ingyenesen. Olvass többet a reikiről, kattints ide.

Javasolom az alább megoldásokat:

1.- a profi nútmarásos módszert megoldható, de ehhez kell a nagyobb barkácsolási hajlam.

2.- ragasztással hasonló eredmény érhető el egyszerűbben, kevés szerszámmal.

A másodikkal, az egyszerűbbel kezdem, hogy azonnal ne menjen el a kedved.

Szilikon gumitömítés ragasztással:

A nyílászárók hőszigetelése

       felragasztható szilikon tömítések

  • be kell szerezni ragasztható felülettel rendelkező szilikon gumicsíkokat. Több profillal és méretben kapható, (4-14 mm vastagságban) a tapasztalatom szerint a D=6 mm, fog kelleni leginkább. Az öntapadós fajtákkal gyorsan haladhatunk, de a ragasztásos megoldás időt állóbb.
  • első lépés a nyílászárót (a továbbiakban ablak) mossuk le vizes ruhával és a száradás után a záródó felületeket, ahová a gumit fogjuk ragasztani nitró hígítóval töröljük át.
  • gyurmából, egy-két centis golyókat sodorjunk, amelyeket a záródó felületre nyomunk, majd zárjuk be az ablakot (ajtót). Amikor ismét kinyitjuk, akkor meglátjuk az összenyomott gyurmán milyen vastag gumit kell felragasztani. Gondosan végezzük, mert ez a nagy titok, hogy könnyen záródjon az ablak.
  • a felületre folyamatosan, nagyon vékony átlátszó sziloplaszt csíkot nyomunk, majd kényelmesen ráillesztjük a szilikon gumi sima felületét és becsukjuk az ablakot. Mivel a sziló lassan köt, a nyitás után később is többször is megigazíthatjuk.
  • ha minden rendben van zárjuk be az ablakot, és csak másnap nyissuk ki.

Nútmarásos módszer,

A nyílászárók hőszigetelése

                

A módszernek nagy előnye, hogy a szigetelő gumi kivehető (festés esetén) és vissza tehető.

  • szükség van egy speciális felső maróra, amelyet több helyen, ahol a gumit árulják bérelhető.
  • be kell szerezni svéd profilú szilikon gumicsíkokat. Több profillal és méretben kapható, (4-14 mm vastagságban) a tapasztalatom szerint a D=6 mm, fog kelleni leginkább. 
A nyílászárók hőszigetelése

                

  • az ablak (ajtó) záródó felületének sarkába (ajánlom a keretbe) folyamatosan, D=3.15 mm-es cca 4-5 mm mély nútot marunk.
  • gyurmából, egy-két centis golyókat sodorjunk, amelyeket a záródó felületre nyomunk, majd zárjuk be az ablakot (ajtót). Amikor ismét kinyitjuk, akkor meglátjuk az összenyomott gyurmán milyen vastag  gumit kell felragasztani. Gondosan végezzük, mert ez a nagy titok, hogy könnyen záródjon az ablak.
  • a megfelelő vastagságú lábas gumit, a sajtoló kerékkel (ami pár forintért kapható, ott ahol a gumit árulják) folyamatosNyílászárók hőszigetelése mozdulattal besajtoljuk a nútba. 

 

A két módszert együttesen is lehet alkalmazni ajtóknál és ablakoknál egyaránt. Bátran kezd hozzá és ez hozzájárul az olyan eredményhez, amelyet a napkollektor (kattints ide) cikkben olvashatsz.