Napkollektor készítése egyszerűen

 

Sörkollektor, egy napkollektor, amely egyszerűen kevés barkácsolási tudással elkészíthető. A nap melegének ingyenes használata régi álmunk. A mai fűtési energia és pénzügyi válságban nagy jelentősége van.
Ezért javasolom, hogy legyél Te is naplopó és fűts ingyen.

A kollektor készítését, leírással és fotókkal megosztom veled és szívesen segítek, ha megkeresel levélben, vagy személyesen a Dunavarsányi reiki klubnapon, ahol kaphatsz reiki energiát, és ha kéred. az aurádból kimérem a káros földsugárzás terheléseket ingyen. Olvass többet a reikiről.

A napkollektor működésének vázlatos rajza.

Napkollektor készítése

 

2011-ben építettem az első, 2012-ban a második napkollektort, és a több éves év működés tapasztalatait összegzem. Általában november végén kellett a hagyományos fűtést bekapcsolni és március közepén kikapcsolni, tehát, a hagyományos fűtés három és fél hónapig tartott. A házon 8-10 centis nikecell szigetelés van és az régi fa ablakok, bevésett svéd gumi, a redőnytokok, purhab és nikecell szigetelésűek. (ajánlott, mert itt is nagyon sok meleg elillan) Ezekről hamarosan itt írok.

Az első lépés az elhatározásod, hogy elkészíted. Ez után (főleg télen) figyeld meg, hogy 10 órától napnyugtáig hova süt a nap. Ne akarj próbaképpen kicsit készíteni, álmodj nagyot, amekkora odafér a kiszemelt helyre. Egészen biztos, hogy remekül fog működni.  A Nap melege, az átlátszó (polikarbonát) lemezen át, melegíti a sörcsöveket. Az érzékelő bekapcsolja a ventilátort és a belső levegőt fújja a csövekbe, ami felmelegszik és visszajut a lakásba. Itt láthatod, hogy téli hidegben, 70 fokos meleg a bejövő levegő. 

Napkollektor készítése

A vezérlés hő-különbség kapcsolóval működik, amikor a kollektorban, a hőfok öt fokkal több, mint a szobában, (beállítható) a ventilátor bekapcsol és ha kevesebb kikapcsol. Az elektronika készen 5000.- forint és a beépítése, egyszerű. A képen a belső hőfok és a kollektorban lévő hőfok látható alatta az automatikus kapcsoló.

Faládát kell készíteni, amelynek az egyik oldala egy átlátszó felület, a mi esetünkben, 10 mm-es polikarbonát lemez. Ezt a külső fal felületre kell felszerelni, egy alsó csövön, az alsó részen lévő, rekeszbe ventilátor fújja be az egyik szoba levegőjét. A középső részben vannak a sörcsövek, amelyek az alsó rekesz furataiba illeszkednek, és ezeken áramlik a felmelegített levegő a felső rekeszbe, majd onnan, vissza a másik szobába.

napkollektor lesz a sörös dobozbólAz első feladat a sörös dobozok gyűjtése. Ezt ki lehet váltani, sok munkát megspórolsz, ha két egy méteres kalorifer D=70 mm füstcsövet összedugsz, viszont ez pénzbe kerül. A dobozok 95%-ban a barátaim ajándékaként jöttek össze, a kapura akasztva szatyorban, betéve karton dobozban az udvarba, a reiki klubba járók hoznak, ismerősök gyűjtenek részemre. Egy tanítvány a reiki tanfolyamra, Ausztriában gyűjtötte a dobozokat  és 200 darabot hozott. A sörcsőben béke van, összefér a kuruc Borsodi és a labanc Schwehater és Puntigammer. A házam emeleti két ablaka közötti helyet választottam ki, ahova mintegy 2×2,1 méteres, vagyis 4,2 m2 felületű kollektor fér el.

Doboz vágás

 

Munka a sörös dobozokkal:  A dobozok tetejét egy konzervnyitóval bontottam ki. Gyorsan megy, két, piff-puff, film alatt, megvolt.

A bakköszörűre feltettem egy 125×1 mm-es gumikövet és a képen látható ütközőt.

 

A doboz alsó részét levágtam. Szemüveg használata kötelező! Gyorsan megy, de ne kapkodj!

A párom kisorjázta, belülről, és kimosta 

doboz fúrása

a dobozokat és azt mondta: ilyen marhaságot, csak én tudok kitalálni.

 

 

 

 

Az első, induló doboz másik felét is ki kellet fúrni, a segédeszközt kölcsön kaptam.
A doboz fúrása, segédeszközzel és falfúróval.

 

 

 

Doboz ragasztás

 

Készítettem egy vályút a dobozok összerakásához, alul két támasztékkal, hogy szépen álljon.

A doboz belsejébe, 200 Co-ig jó sziloplasztot nyomtam, majd ujjammal körbekentem, gázlánggal körbemelegítettem. 

Majd ráhúztam a kezdő dobozra, utána a következőt egymás után. A vezető vályúban egyengetni kell az elkészült csövet.
A kész csöveket vigyük ki a helységből, mert másnap nagyon büdös lesz tőle.

 

 

sörkollektor készítése

 

 

A további lépés, a polikarbonát megvétele volt, 10 mm-est vettem (Erőspuszta, Kert Tréd Kft.) Ezután, a hátlapnak 12 mm-es OSB lapot, amelyet méretre vágattam. Ezt két darabban egymás mellé a padlóra fektettem, rá a polikarbonátot és körül rajzoltam, filctollal. A két darabból lévő OSB lapra rátettem a keretet 20 X 2 centis méretes deszkáit, kimértem az átlókat, majd sarokvasakkal összeállítottam a szekrényt. 

 

 

A gyűjtőrekeszek készítése:

deszka fúrása ütőkéssel, két oldalról D=60/65 mm-re készült, hogy a csövek ráüljenek.meleg gyűjtő készítése

fűtőcsövek tartójaA .

Így néznek ki a kivágott deszkák. A következő napkollektoron ez fémlemezből készült.

Napkollektor sörkollektor szekrény

 

 

 

A kertben bakokra tettük az OSB-ket, rajta a keret. Szigetelő szilikon gumi bemarva, vagy a ragasztva. Alakul a dolog, a deszkákat favédővel festettem le.

 

 

 

 

bekötő cső

 

A kifúvócső, D=115 mm-es gáz-füstcsőből készült, ennek kialakítása és bepróbálása. Itt jól látszik a szigetelő részére mart nút.

A befúvó cső, D=100 mm-es ereszcsatorna lefolyócsőből, a végén gumi WC lefolyó illesztővel, bepróbálása.

Az üveggyapot szigetelés behelyezése.

A szigetelést tűzőgéppel rögzítettem.
a Ezután keretet kötelekkel felhúztuk az erkélyre, felpróbáltuk a falra, és bejelöltük a fal áttöréseket. Erről nincs kép, mert mindenki húzta-vonta és nem volt, aki fotózzon.

Fal átfúrása

Ventilátor bekötőcső

János barátom, derék sörivó és dobozgyűjtő, vállalta a fal átfúrásait. Bal oldali képen a magasan a visszatérő meleg levegő bejövő csöve kerül. A jobboldalin látható csövön a ventilátor fújja majd be a levegőt. Tehát a belső levegő kőrforgásba kerül. A bemenő és kimenő csöveket P.U. habbal, rögzítettük.

Sörcsövek a napkollektorban

 

 

 

Az üveggyapot szigetelés tükörfóliával lett borítva, majd a sörcsövek behelyezése következett alul-felül bőségesen szilóval. A dobozok fedése 0.7mm-es alumínium lemezzel lett takarva, így azok felülete is fűtő felület, vagyis a hasznos felület megközelíti a 100%-ot.

 

 

Napkollektor készítése

 

 

 

A matt fekete festés. A flakonos fekete festés kissé drága, mert még három után is foltos, még venni kell. Jobb és olcsóbb a kompresszoros festés.

 

 

 

 

Szögalumíniummal rögzítettem kőrben az előre felhelyezett polikarbonátot.

befújó ventillátor

 

 

 

A ventilátor bekötése, flexibilis csővel

A befúvó ventilátor, egy konyhai elszívó, amely kiment a divatból. Az aktív szén helyére tettem a porszűrőt.

 

 

 

 

A kollektor vezérlése Conrád boltból való, legfelül látható egyszerű és nagyszerű.

A sörkollektor készítés nagy öregjeinek javaslata: mivel nyáron a nagy meleg miatt a belső hőmérséklet akár 150 celzius fokot is eléri, a károsodások elkerülése végett, a kollektort le kell fedni, Ezt nikecell lapokkal és a kisebb kollektoron gumilepedővel, a nagyobbon olcsó ponyvával minden nyár előtt megteszem  

A nagy mű költségvetése 2011-ben

Polikarbonát 10 mm-es 2×2.1m, méretre vágva 11800 Ft
Gyalult deszka (Szlovák Fatelep Taksony Hídnál) 7900 Ft
OSB két tábla elvágva (Bauhaus Halásztelek) 9000 Ft
Alumínium L keretnek (Soroksár Ócsai út) 4100 Ft
Gáz füstcső 1 (maradt a következőhöz) 800 Ft
Üveggyapot, 1/5 rész 1000 Ft
Matt fekete spray 6000 Ft
Alu lemez meghajtva (Taksony Bádogos bolt) 2500 Ft
Westerform cső 2200 Ft
Saroklemezek 2000 Ft
Csavarok, alátétek 1500 Ft
Relé 1000 Ft
Műanyag szerelő dobozok 1800 Ft
Villany drót 600 Ft
Sziloplaszt 5000 Ft
WC lefolyógumi 500 Ft
Állványcsavarok tiplivel 500 Ft
Nikecell 800 Ft
Alufólia 500 Ft
Összesen: 60000 Ft

A meglévő dolgok

Páraelszívó új áron 10000 Ft
D=100-as cső 300 Ft
Svéd gumi, szigeteléshez 8 méter 1000 Ft
Bojler hő kapcsoló 1900 Ft
Összesen: 13100 Ft
Mindösszesen: 73100 Ft

Köszönet, mindenkinek, aki szellemileg, vagy fizikailag segített, ezen sörkollektor elkészítésében. Bocsánat, hogy egy kissé szájbarágósra sikerült a leírás, de talán van, akinek éppen erre van szüksége.
Jó barkácsolást kívánok, minden naplopónak.