Kútklíma készítése házilag egyszerűen.

Nyáron nem kell szenvedni a meleg szobában, mert ezzel az egyszerű módszerrel, csekély ráfordítással és alacsony fenntartási költséggel hűtheted a szobáidat. Az árammal üzemelő klímaberendezés nagyon drága, és ha a helység hűtéséért csak filléreket kell kifizetned, az annyi mintha pénzt keresnél.

A módszert lényege, hogy a 17 fokos kútvized áthalad egy ventilátoros hőcserélőn, amely lehet: egy levitézlett klíma belső, vagy külső, fan-coil, vizes termikus ventilátor, vagy a mi esetünkben autóhűtő és klíma a külső. A kifolyó mintegy 22 fokos vizet a kertbe vezethetjük a növényeinkhez. A klímádat, magara kell elhelyezni, hogy a hűvös levegőt a szoba mennyezetén fújja, ami leszáll. Így nem kellemetlen a keletkező légmozgás. A képek sorrendben vannak feltéve, remélem, hogy érthető.

Ez a megoldás talán eleinte bonyolultnak látszik, de ha hozzákezdesz nagyon egyszerűvé válik. Az sem szégyen, ha segítséget kérsz egy hozzáértőtől, aki talán szintén kedvet kap aehhez.

A fenti képen, egy klíma külső egység felszerelt állapotban látható. A víz bejövő bekötésénél egy sarokszelepet alkalmaztam, a kimenetnél be lehetne tenni egy légtelenítőt, mert így egy kis ideig szörcsög a rendszer. Az egység nagyon szétszórta a levegőt ezért a rács levétele után egy műanyag (barna színű) terelőt helyeztem fel, majd a rácsot visszahelyeztem. Így a levegő egyenes vonalban áramlik a mennyezeten. A betét, egy kidobott virágcserép szeletből készült. Egy csíkot is vághatsz amit a kellő átmérőnél összetűzöd.

kutklima4

 

 

 

 

 

A burkolaton kivágtam a víz csatlakozások helyét, majd a helyére rögzítettem azt. Két három állású kapcsolóval oldottam meg a ventilátor fokozat szabályzását. Lehet egy többállású forgócsapos kapcsolót is alkalmazni.

 

kutklima2

 

A klíma külső egységet szétszereltem, a kompresszort és az elektronikát eltávolítottam. (a fenti képen elektronika még ott van) Az alsó bemeneti cső és a felső kifolyó cső méretre vágása után a végekre réz menetes idomokat forrasztottam. Mivel a ventilátor motort brutálisnak és zajosnak találtam így a fordulatát le kellett csökkenteni. A legjobb módszer a periódus szabályzó lett volna, de azt drágának találtam. Ezért sorba kötöttem három meglévő fénycső trafót, így négy fokozatban lehet a ventilátort használni. A ventilátor több órás próbaüzem alatt sem melegedett és az áramfelvétel is igazolta, hogy a veszteségek minimálisak.

A működő kútklímát, megtekintheted, a Reiki klubunkban minden szerdán, Dunavarsány Viola utca 28 alatt, ahol kaphatsz reiki energiát, ingyenesen.  Olvass itt a reikiről.

 

Az áramfelvétel azonos a korábban készült kiválóan működő szerkezetnél is hasonlóan csekély volt.

Kútklíma készítése

Ezen képen látható az első nagy mű, ami ideiglenesen néhány órai munkával készült és a 100 lég-köbméteres Reiki helységet hűtötte le 24 fokra, 39 fokos külső hőmérséklet mellet, amikor is a helységben 15 fő reiki energiával dolgozott, ami meglehetősen melegítő hatású. A felhasznált energia 2 KW, azaz 100.- forint/10 óra, ha a csatornába engedjük a (300 liter/óra) vizet és 7 forint/10 óra ha, levonjuk a locsolás értékét. Az autó ventilátor 7 volt 2 amper, azaz 14 Watt teljesítménnyel kiválóan működött (12 Volt mellett nagyon zajos volt és nagyon csapta a szelet.) Ha ezt a módszert választod, figyelni kell, hogy a hűtő csöves rendszerű legyen, mivel az kevésbé dugulhat el. Egy ötlet, a Citroen hűtők például nagyok és két ventilátorát sorba lehet kötni, akkor a 12 voltos egyenárammal csendben fog dolgozni az eszközöd.

Amikor elkészült a nagy mű, lehetőleg magas helyre kell elhelyezni, mert a kiáramló hideg levegő lefelé halad a helységben. Amikor keveredik a környezeti levegővel azt lehűtve, akkor felmelegszik és felfelé áramlik. Így a helység levegőjének a kívánatos körforgása megvalósul.  Ezért vagy a fali konzolra szereljük fel, vagy lehet egy szekrény tetejére is tenni. A hűtő felületeken a helység levegőjéből nedvesség csapódik ki, ami lefolyik a szerkezet alá. Ezért szükség van arra, hogy a klíma szerkezet alá cseppfogó tálcát tegyünk, aminek kifolyása legyen, vagy egy gyűjtő edénybe, vagy ki kell vezetni a szabadba.